Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemisk förorening i kustekosystem

Varje timme registreras cirka 70 nya kemikalier, och varje år kommer ungefär 500 av dem att finnas i nya produkter på marknaden. Många av de kemikalier som används i samhället kommer att hamna i miljön, och många av dem förs med vatten och slam, via åar och bäckar till våra kustvatten. Projektet NICE - Novel instruments for effect-based assessment of chemical pollution in coastal ecosystems fokuserar på förekomsten av giftiga kemikalier och hur dessa påverkar ekologisk status. Avsikten är att kunna förutsäga den samlade effekten av alla kemikalier i ett vattendrag och att kunna mäta effekten av kemikalieblandningar. Om vi inte känner till både orsak och verkan så kan vi inte prioritera och inte åtgärda problemen.

Gifter i miljön kan påverka växter och djur på många olika sätt. Några kanske växer sämre, andra får färre yngel eller blir långsammare så att de inte kan jaga eller undgå att bli uppätna. Det kan vara svårt att upptäcka sådana effekter när det inte handlar om massdöd av fisk eller fågel. Gifterna verkar som selektionstryck som gynnar vissa arter och missgynnar andra. Det betyder att gifterna påverkar den biologiska mångfalden, och inom varje art också den genetiska mångfalden.

Med ny metodik – ekotoxikogenomik – kan man mäta hur förekomst eller uttryck av gener ändras. Om man kan lära sig att känna igen dessa mönster, som sannolikt är olika för varje kemikaliegrupp, så finns det oanade möjligheter att identifiera den eller de kemikalier som orsakar skador längs våra kuster. Detta är ett av forskarnas långsiktiga mål.

Forskarna har valt att arbeta med perifyton, havstulpaner och fisk. Perifyton är fastsittande samhällen av alger och bakterier som brukar användas som testsystem för kemikalier. Forskarna väljer ut områden som de tror eller vet är förorenade och jämför dem med renare områden. Kemisk analys påvisar vilka ämnen som verkligen finns där, och en beräkning av de förväntade biologiska effekterna ligger till grund för en prioritering. De viktigaste kemikalierna testas mer i detalj med testorganismer för att beskriva effekterna. En modell beräknar sedan den förväntade skadan i miljön. Testorganismerna är valda så att de även kan användas direkt i miljön som övervakningsinstrument.

Forskarna ska också analysera gällande lagstiftning för att se hur man ska kunna reglera risker med den kemiska cocktail som finns i kustvatten.

NICE finansieras av Formas.

Sidansvarig: Thomas Backhaus|Sidan uppdaterades: 2017-07-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?